Scoren met je activatiecampagne - TRUE Communications
a brandlove company MENU

14 augustus 2017

Scoren met je activatiecampagne

Veel organisaties baseren hun communicatiecampagne op een bewezen idee van andere organisaties. Een voorbeeld hiervan is Dolle Dwaze Dagen van de Bijenkorf. Het idee erachter en de gebruikte tone-of-voice sloten exact aan op de kernwaarden van de Bijenkorf. Andere retailers kopieerden dit idee, ieder op hun eigen manier. Maar, meestal met weinig succes. Dit door een gebrek aan geloofwaardigheid. Het was voor de ontvanger duidelijk voelbaar dat het een kopie is van een ander concept. Zonder link naar de waarden van het eigen merk.

Werk vanuit je merkwaarden
Probeer niet blind succesvolle activatiecampagnes te kopiëren, maar kijk eerst naar je merkwaarden. Neem je merkwaarden als uitgangspunt. Waarom is jouw merk bijzonder? Waarmee maak je het verschil? Deze inspanning leidt naar wat wij een sterk merkverhaal noemen, een Brandstory. De Brandstory zegt alles over je organisatie als merk en wat je de doelgroep te bieden hebt. Het vormt een krachtige basis voor het activatieconcept en is essentieel voor het creëren van doeltreffende campagnes. Als daar alsnog een bewezen activatieconcept op aansluit, is dat prima!

Van positioneren naar activatie
Met een focus op je kernwaarden, kom je op het goede spoor voor een doeltreffende activatiecampagne. De volgende stap is het in kaart brengen van je doelgroep, neem hierbij altijd je doelstelling in acht. Hiervoor maak je gebruik van twee bewezen methoden:
1. Stakeholder Mapping
2. Customer Journey Mapping.

Dankzij Stakeholder Mapping onderzoek je wie er bij je prospect meebeslissen over een aankoop: de Decision Making Unit oftewel DMU. Met behulp van een Stakeholder Map breng je dit overzichtelijk in kaart. Hierbij wordt van ieder lid van de DMU een levendige beschrijving gegeven, oftewel persona. Daarin komen motivaties en drijfveren naar voren van de verschillende personen en rollen binnen de DMU.

Als je de doelgroep helder voor ogen hebt kun je overstappen naar de Customer Journey Map. Het doel hiervan is het verkrijgen van inzicht in hoe de doelgroep overgaat tot aankoop van je product of dienst. Dit gebeurt namelijk via verschillende contactmomenten met jouw merk. Als je deze contactmomenten allemaal inzichtelijk hebt kun je er invloed op uitoefenen. Wat is in welke fase van de klantreis relevante informatie die je doelgroep helpt bij de aankoop?

Gepersonaliseerd prikkelen tot vervolgactie
Door je Stakeholder Map te combineren met je Customer Journey Map kun je, je doelgroep goed getimed prikkelen tot een vervolgactie. Afgestemd op hun specifieke rol in het beslisproces kies je weloverwogen de middelen die elke beslisser vanuit een eigen optiek informeren, helpen besluiten én de feitelijke aankoop laten maken. Hierdoor doorloop jij, samen met je klant, gericht alle fases van de Customer Journey. Dankzij deze methodische aanpak ga jij goed op weg om je prospects te benaderen en heb je meer kans om te scoren!

Ook je merkwaarden helder op een rij krijgen?
Wil jij ook scoren met een campagne? Kies dan voor TRUE. Op de pagina met ons werk lees je hoe anderen jou hierin succesvol voorgingen.

Deel dit bericht!
Relevant: